Följ Karlshems Gårds Ponnyridläger Hemsida Facebook Instagram Youtube

Karlshems Gårds Ponnyridläger

Karlshems Gård startade sin ridlägerverksamhet 1985!

Karlshems Gård är vackert belägen på Ekerö alldeles intill Mälaren två mil från Stockholm. Här finns fina ridvägar i skogen, mysiga grusvägar och härliga fält att rida på. Vi har även två bra ridbanor,ett nybyggt ridhus, en terrängbana och en galoppbana!

I hagarna runt gården går våra ponnyer och betar när de inte rids eller blir ompysslade av ridlägrets elever.

Jag som ansvarar för lägren heter Aud Rendahl, jag och min familj startade ridlägren på Karlshem 1985 och sedan dess har många barn och ungdomar varit här på ridläger varje sommar!

Deltagarna bor dels i gårdens huvudbyggnad där även värdfamiljen bor och dels i några mindre stugor intill denna. Man kan bo tre tillsammans i stugorna och fyra personer i varje rum i huvudbyggnaden. Vi har även en lite större stuga, "hönshuset", där lite pratglada elever brukar tycka om att kampera flera tillsammans.

På gården bor, förutom lägerdeltagarna och värdfamiljen, även ridlärare och fritidsledare så det finns alltid någon vuxen till hands dygnet runt.

Vi äter frukost, lunch, mellanmål och middag tillsammans. All mat lagas i vårt eget kök och vi försöker göra den så god och omväxlande som möjligt.

Varannan kväll håller kiosken öppet och då kan alla godisgrisar passa på att fylla på förråden!

Omväxlande program på våra vanliga läger

Lägret vänder sig till flickor och pojkar i åldrarna 9-16 år med två till tio års ridvana. Lägerdeltagarna delas in i fyra ridgrupper utifrån tidigare ridvana och lite beroende på ålder. Därför kan elever med mycket god ridvana gå på samma läger som yngre elever med mindre vana. Vi tycker att det fungerar bäst med lite blandade åldrar, alla har glädje av varandra och det brukar bli fin sammanhållning.

De yngsta eleverna bör ha minst två års ridvana och tillräcklig sadelvana för att kunna galoppera "obekymrat"  på en snäll häst för att kunna vara med på lägren (utom på juniorlägren då det räcker att man är lite galoppvan på ridbanan och är sugen på att försöka hoppa lite nergrävda hinder).

Träningslägrets elever och de äldsta eleverna på de vanliga lägren brukar ha ca 5-10 års ridvana och kunna hoppa banor på 80-9o cm. De brukar kunna rida hästarna i form och tycka om våra lite busiga och pigga ponnyer.

 

Vi rider två pass om dagen, ett på ridbanan, hoppning eller dressyr och ett uteridningspass eller något annat som omväxling det andra passet. Teori och praktiska övningar varvas och vi lägger stor vikt vid säkerheten. Alla hästar har säkerhetsstigbyglar och mycket av teorin handlar om säkerhet och god hästhantering.De som vill kan vara med på en hopptävling med sin ponny mot slutet av lägret.

Lägren innehåller även flera andra aktiviteter lite beroende av väder och lägrets längd. Vi badar med hästarna, galopperar på galoppbanan, rider långritt, anordnar tävlingar, leker hurry-scurry, kör häst och vagn m.m. På kvällarna badar vi vid bryggan, grillar korv och berättar spännande historier. De som vill (och törs) kan ta sin sovsäck med sig och sova över på höskullen någon natt.

Alla elever får en egen häst att rida och sköta, vi har ponnyer i alla storlekar och de flesta raser.

Våra hästar är välutbildade och ridlärarna är kunniga och engagerade. Många av ridlärarna har arbetat hos oss under flera år och de brukar vara mycket omtyckta av eleverna.


Träningsläger

Egentligen borde alla våra läger kallas för träningsläger eftersom minst ett pass om dagen rids på ridbanan med målsättningen att ge god och personlig träning på rätt nivå till alla deltagare.

Men vi har ändå ett extra träningsläger för elever som bara vill träna intensivt på ridbanan.

Mycket av det som annars är härligt att få göra med sin lägerhäst om sommaren som tex att rida och bada, rida långritt osv. utgår.All tid ägnas istället åt intensivträning i hoppning och dressyr.

För att deltaga i träningsgruppen ska du vara minst 13 år gammal, du ska ha tävlat hoppning på 80cm-nivå eller högre, du ska kunna rida de flesta av ridskolans hästar i rätt form och balans och vara van vid lite heta ponnyer. De hästar som används till träningslägret är vana tävlingsponnyer, de är fartigare och inte lika lättridna som de ponnyer som annars används på lägren. Innan du anmäler dig till träningslägret bör du ta kontakt med oss per telefon för ytterligare information.


Juniorläger

För dig som inte har tillräcklig ridvana för att gå på våra vanliga ridläger finns ett par lite kortare läger med "juniorgrupp" där det räcker med ett års ridvana, lämplig ålder är mellan 9 och 11 år. Dessa läger är även bra att börja med för yngre elever som kanske inte vill sova borta en hel vecka.

För att vara med på juniorläger behöver man inte vara duktig på att galoppera, det räcker det att man kan trava och rida lätt utan ledare och kan galoppera lite grann.v I juniorgruppen får alla som "kan och vill och törs och får för mamma" lära sig att galoppera under lägrets gång. De som redan kan galoppera lite får börja hoppa så smått om de vill.

På sommarläger har alla elever hand om en egen ponny, man rider två pass om dagen, resten av tiden ägnas åt lekar, teori, skötsel och mycket annat kul!

 

Egen ponny

Alla elever får en egen ponny att rida och sköta under sommarlovets läger, det skulle vara bra om man kunde ge ponnyerna växtnäring för väldigt många vill ha tillbaka sin ponny året därpå!

Hästarna provas ut första lägerdagen och eftersom det är gott om hästar på gården brukar det fungera bra.

Det finns ponnyer i alla storlekar, de flesta raser finns representerade och några är korsningsponnyer. Alla ponnyer ägs av ridlägret och en del är uppfödda på gården. Ponnyerna är välutbildade och väl förberedda för lägerverksamheten.

Många fina bilder på ponnyerna finns på vår hemsida "hyraponny.se" och på vår hemsida "karlshem.se"!

Under vinterhalvåret hyr vi ut flera av våra hästar till privatryttare som tränar och tävlar dem.

Många som skaffat en egen häst så småningom har börjat med att hyra en ponny av Karlshem!

 

Alla läger tar emot flickor och pojkar i åldern 9-16 år. Maxvikt 60kg och maxlängd 170cm !!

BOKA SÅ HÄR

Antingen bokar ni on-line här på srr-s hemsida  eller så går ni inpå vår egen hemsida www.karlshem.se och skriver ut en anmälningssedel som ni sedan skickar i brev till mig.

Mailadressen till oss är karlshem@gmail.com

Brevadressen är Aud Rendahl Karlshems Gårds Ridläger  179 75 Skå.

Vänta med att betala in anmälningsavgiften tills ni fått tillbaka en bekräftelse på att det finns plats på det läger ni valt.

Anmälningsavgiften betalas på plusgirokonto 4876824-6 och ni skriver "Bruntes Hästkraft" som mottagare.

Anmälningsavgiften är 2500kr på 8-dagarsläger, 1600kr på 6-dagars och 2000kr på alla 7-dagarsläger

Glöm inte att skriva avsändare och vilket läger inbetalningen avser!

Resterande avgift ska vara oss tillhanda senast en vecka innan lägret startar.

Om det inte finns plats på det läger ni anmält er till hör vi av oss till er. Ni bör ha hört ifrån oss inom en vecka efter att ni skickat in anmälningssedeln om allt är i ordning.

 

Mer information

Om ni vill nå oss kan ni ringa på tel nr 08-56024545 eller på nr 0708-304545, om det är svårt att komma fram så skicka ett sms eller maila till karlshem@gmail.com.                                                                      

Ni kan också läsa mer om ridlägret och se bilder på några av våra hästar om du går in på www.karlshem.se eller på www.hyraponny.se

Med Vänliga Hälsningar, Aud Rendahl !

Uppgifter

Karlshems Gårds Ponnyridläger

Adress:
Karlshems Gårds Ponnyridläger 179 75 SKÅ

Telefon:
08-56024545

Mobil:
0708-304545

Fax:

E-post:
karlshem@gmail.com

Hemsida:
http://www.karlshem.se

Arrangör:
Aud Rendahl

Ridlägeransvarig:
Aud Rendahl