Följ Karlshems Gårds Ponnyridläger Hemsida Facebook Instagram Youtube

Karlshems Gårds Ponnyridläger

Karlshems Gård startade sin ridlägerverksamhet 1985!

KARLSHEMS GÅRD är vackert belägen på Ekerö alldeles intill Mälaren två mil från Stockholm. Här finns fina ridvägar i skogen, mysiga grusvägar och härliga fält att rida på. Vi har även två bra ridbanor,ett stort fint ridhus, en terrängbana och en galoppbana!

I hagarna runt gården går våra ponnyer och betar när de inte rids eller blir ompysslade av ridlägrets elever.

Jag som ansvarar för lägren heter Aud Rendahl, jag och min familj startade ridlägren på Karlshem 1985 och sedan dess har många barn och ungdomar varit här på ridläger varje sommar!

Deltagarna bor dels i gårdens huvudbyggnad och dels i några mindre stugor intill denna. Man kan bo tre eller fyra tillsammans i stugorna och fyra personer i varje rum i huvudbyggnaden. Vi har även en lite större stuga, "hönshuset", där lite pratglada elever brukar tycka om att kampera flera tillsammans (max 8 stycken).

På gården bor, förutom lägerdeltagarna och värdfamiljen, även ridlärare och fritidsledare så det finns alltid vuxna till hands dygnet runt.

Vi äter frukost, lunch, mellanmål och middag tillsammans. All mat lagas i vårt eget kök och vi försöker göra den så god och omväxlande som möjligt.

De som vill kan få vegetarisk mat.

Varannan kväll håller kiosken öppet och då kan alla godisgrisar passa på att fylla på förråden!

 

Vi har tre olika typer av sommarläger.

 

ALLMÄNA LÄGER som vänder sig till flickor och pojkar i åldrarna 11-16 år med tre/fyra till tio års ridvana. Om man är 12 år eller under och vill gå på allmänt läger istället för junior ska man kunna rida lite olika typer av ponnyer och  vara tillräckligt sadelvan för att kunna galoppera "obekymrat" på en lagom busig ponny, det räcker inte att man kan galoppera runt på fyrkantspåret efter en annan häst, utan man ska kunna rida sin häst i galopp och ha bra balans och kunna hoppa utan att få "hopphjärta" Vi galopperar ute och hoppar terräng om vädret är bra.

De äldre eleverna 12-16 år har ridit mer. Lägerdeltagarna delas därför in i flera olika ridgrupper utifrån tidigare kunskaper och beroende på ålder. Lite äldre elever med mycket god ridvana kan gå på samma läger som yngre elever med mindre vana, vi tycker att det fungerar bäst med lite blandade åldrar på våra läger, alla har glädje av varandra och det brukar bli fin sammanhållning.

På allmäna läger varierar vi hoppning och dressyr på ridbanan med uteritter, terränghinder, hurry scurry och bad med häst

De som har ridit längst på dessa läger brukar vara 14-16 år och ha god ridvana. Sedan brukar det vara  en eller ett par grupper med elever som befinner sig lite mittemellan.

JUNIORLÄGER  På en del läger finns en grupp för juniorer 9/10-11/12år med 2-4 års ridvana. Dessa läger är tänkta för de som inte riktigt fyller kraven för att vara med på "allmänt läger" . På juniorläger är tempot lite lugnare, man behöver inte vara duktig på att galoppera men man ska våga galoppera och tycka om lite fart.. I juniorgruppen får alla som "kan och vill och törs och får för mamma" även hoppa lättare hinder. Juniorerna får extra mycket hjälp med att sköta och hantera sina hästar, de har en egen lägerledare som följer deras aktiviteter under dagen och hjälper dem till rätta. Man behöver också ha god vana av att sova hemifrån om man vill vara med på dessa läger då det är övernattning och mycket aktiviteter under dagarna och ofta lite (väl) mycket bus om kvällarna innan alla kommer till ro.

TRÄNINGSLÄGER Detta läger är för dig som vill eller har börjat tävla i hoppning. För att vara med på träningsläger ska man vara beredd att rida nästan alla pass på ridbanan, hoppning, dressyr, markarbete, bommar, terräng varvat med teori. Du ska ha ca 5-10 års ridvana, kunna rida de flesta ponnyer i form och kunna hoppa banor på minst 80cm. Träningslägrets elever rider oftast ganska pigga och lite känsliga ponnyer så om du känner dig lite osäker är det bättre att välja ett allmänt läger.

Vi har även weekendläger och läger under sport, påsk, jul och höstlov.

Weekendläger hålls i slutet av Augusti och under September månad, de är oftast hoppinriktade och passar elever med god ridvana i åldrarna 11-16 år. 

"Prova på helger"  för juniorer 10-12 år ordnas i slutet av Augusti och där krävs mindre ridvana än på vanliga läger, men man ska kunna rida utan ledare i skritt och trav samt kunna galoppera någorlunda på en snäll ponny. Det är ett plus om man har börjat hoppa små hinder, men inte något krav.

Övriga lov tar vi emot deltagare i åldrarna 11/12-16 år med 4-10 års ridvana, dessa läger annonseras ofta ut "i sista minuten" och har inte så många deltagare men är i gengäld väldigt mysiga och lärorika. På dessa läger hjälps alla åt med stallet och hästarnas skötsel så det blir väldigt mycket tid i stallet och inte så mycket tid till mobilen.

      

 

Omväxlande program

Vi rider två pass om dagen, ett på ridbanan, hoppning eller dressyr och ett uteridningspass eller något annat som omväxling det andra passet, utom på träningslägren då alla pass rids på banan. Teori och praktiska övningar varvas och vi lägger stor vikt vid säkerheten.

Alla hästar har säkerhetsstigbyglar och mycket av teorin handlar om säkerhet och god hästhantering.De som vill kan vara med på en hopptävling med sin ponny mot slutet av lägret.

Lägren innehåller även flera andra aktiviteter lite beroende av väder och lägrets längd. Vi badar med hästarna, galopperar på galoppbanan, rider långritt, anordnar tävlingar, leker hurry-scurry, kör häst och vagn m.m. På kvällarna badar vi vid bryggan, grillar korv och berättar spännande historier. De som vill (och törs) kan ta sin sovsäck med sig och sova över på höskullen någon natt.

Våra hästar är välutbildade och ridlärarna är kunniga och engagerade. Många av ridlärarna har arbetat hos oss under flera år och de brukar vara mycket omtyckta av eleverna.

 

 

 

Egen ponny

Alla elever får en egen ponny från Karlshem att rida och sköta under lägerveckan, vi tar bara emot elever med egna ponnyer på våra träningshelger i September då vi är rädda för smittor under sommaren när vi har ett femtiotal hästar på gården.

Hästarna provas ut första lägerdagen och eftersom det är gott om hästar på gården brukar det fungera bra.

Det finns ponnyer i alla storlekar, de flesta raser finns representerade och några är korsningsponnyer.

Alla ponnyer ägs av ridlägret och en del är uppfödda på gården. Ponnyerna är välutbildade och väl förberedda för lägerverksamheten.

De ponnyer som används till de mest erfarna eleverna och på våra träningsläger är tävlingsponnyer och är lite "fartigare" och känsligare än de andra.

Många fina bilder på ponnyerna finns på vår hemsida "hyraponny.se" och på vår hemsida "karlshemsridlager.se"!

Under vinterhalvåret hyr vi ut flera av våra hästar till privatryttare som tränar och tävlar dem.

Många som skaffat en egen häst så småningom har börjat med att hyra en ponny av Karlshem!

 

Ni kan också läsa mer om ridlägret och se bilder på några av våra hästar om ni går in på www.karlshemsridlager.se eller på www.hyraponny.se

 

 

Boka såhär

Gå in på "våra läger" och använd on -line bokningen, skulle lägret vara fulltecknat kan ni kontakta oss per telefon för att ställa er i kö om det blir någon som hoppar av eller om det skulle gå att ordna en plats extra på just det läger ni är intresserade av.

Mailadressen till oss är karlshem@gmail.com  men vi hinner inte läsa mail och sms så ofta utan ring hellre!

Även om en del av våra ponnyer är maxade D-ponnyer så har vi maxvikt 60kg och maxlängd 170 cm på alla sommarläger.

 

Vänta med att betala in anmälningsavgiften tills ni fått tillbaka en bekräftelse på att det finns plats på det läger ni valt.

Anmälningsavgiften betalas på plusgirokonto 4876824-6 och ni skriver "Bruntes Hästkraft" som mottagare.

Anmälningsavgiften är 3000kr på 8-dagarsläger, 2000kr på 6-dagars och 2500kr på alla 7-dagarsläger

Glöm inte att skriva avsändare och vilket läger inbetalningen avser, om ni inte anger vilket läger ni betalar in till riskerar ni förlora er plats då inbetalningen inte registreras på rätt sätt och om ni och ert barn har olika efternamn så skriv båda namnen i meddelandet så går det lättare att verifiera bokningen.

Resterande avgift ska vara lägret tillhanda senast den 15/5 på sommarläger och tre veckor i förväg på övriga läger.

Om det inte finns plats på det läger ni anmält er till hör vi av oss till er. Ni bör ha hört ifrån oss inom en vecka efter att ni skickat in anmälningssedeln om allt är i ordning.

 

Mer information

Om ni vill nå oss kan ni ringa på tel nr 0708-304545                                                                

Med Vänliga Hälsningar, Aud Rendahl !

Uppgifter

Karlshems Gårds Ponnyridläger

Adress:
Karlshems Gårds Ponnyridläger 179 75 SKÅ

Telefon:
08-56024545

Mobil:
0708-304545

Fax:

E-post:
karlshem@gmail.com

Hemsida:
http://www.karlshem.se

Arrangör:
Aud Rendahl

Ridlägeransvarig:
Aud Rendahl