Följ Ridklubben Norrtälje Ryttare Hemsida Facebook

Ridklubben Norrtälje Ryttare

I hjärtat av Roslagen arrangerar Ridklubben Norrtälje Ryttare ridläger för killar, tjejer, barn, ungdomar och vuxna. Ridskolan är belägen vid sjön Lommaren i utkanten av den idylliska sommarstaden Norrtäljes stadskärna. Vi anordnar traditionellt kunskapsbaserade upplevelseläger med eller utan övernattning. Du kan komma själv, eller varför inte ta med hela familjen till våra familjeläger. Längre ner på sidan kan du läsa mer om de olika lägren. Välkommen till oss! Du bokar ditt ridläger direkt på vår hemsida - www.ridklubbennorrtaljeryttare.se

Du bokar ditt ridläger direkt på vår hemsida - www.ridklubbennorrtaljeryttare.se

Övernattningsläger

På våra övernattningsläger rekommenderar vi att du är minst 10 år för att få ut så mycket som möjligt av din lägervecka.

Vi tar emot 12 deltagare på våra övernattningsläger.

På dessa läger har du kunskaper så att du klarar av din ponny/häst utan ledare i skritt och trav på ridbanan (för hoppläger - läs mer längre ner). Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper, och delar in i grupper efter utbildningsnivå.

Våra instruktörer är erfarna och utbildade, och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem. Du rider i huvudsak för en och samma instruktör under veckan.

På våra ridpass lägger vi stort fokus på ryttarens sits och balans för att på bästa sätt kunna komma till inverkan. Vi rider olika lektioner i hoppning, dressyr och working equitation varvat med uteritter.
 
Övernattningsläger 1 (13 juni-17 juni 2022) är 5 dagar långt - måndag-fredag. Det är ett traditionellt ridläger, där vi blandar både äventyrliga och lekfyllda lektioner med rena träningspass.

Övernattningsläger 2 Hoppning (20-23 juni 2022) är 4 dagar långt - måndag-torsdag. Det här är ett ridläger där vi rider fler pass med fokus på hoppning.  Vi ser gärna att deltagare på detta läger kan rida sin häst i galopp och har provat på att hoppa enstaka hinder. Du behöver inte vara jätteduktig, men du ska tycka att det är roligt att hoppa. Även ryttare med mer erfarenhet från hoppning är naturligtvis välkomna, vi delar in grupper och anpassar undervisningen utifrån ryttarnas förkunskaper.  Vi tränar på både kontroll, teknik, balans och att rida en hel bana.
 
Övernattningsläger 3 och 4 och 5 (27 juni-1 juli 2022, 4-8 juli 2022, 25-29 juli 2022) är 5 dagar långa - måndag-fredag. Dessa läger är traditionella ridläger, där vi blandar både äventyrliga och lekfyllda lektioner med rena träningspass.

Övernattningsläger 6 Hoppning (1-4 augusti 2022) är 4 dagar långt - måndag-torsdag. Det här är ett ridläger där vi rider fler pass med fokus på hoppning.  Vi ser gärna att deltagare på detta läger kan rida sin häst i galopp och har provat på att hoppa enstaka hinder. Du behöver inte vara jätteduktig, men du ska tycka att det är roligt att hoppa. Även ryttare med mer erfarenhet från hoppning är naturligtvis välkomna, vi delar in grupper och anpassar undervisningen utifrån ryttarnas förkunskaper.  Vi tränar på både kontroll, teknik, balans och att rida en hel bana.

Övernattningsläger 7 (8-12 augusti) är 5 dagar långt - måndag-fredag. Det är ett traditionellt ridläger, där vi blandar både äventyrliga och lekfyllda lektioner med rena träningspass.
 
Så här kan en dag på
övernattningsläger se ut:

07.00 Frukost, städning av rum
08.00 Samling i stallet. Därefter rider vi in hästarna från hagen, och fortsätter med hästskötsel och förberedelser inför förmiddagens ridpass.
10.00 Ridpass – två grupper    
11.00 Hästskötsel och därefter
hästkunskapslektion
12.00 Lunch därefter
lunchaktivitet t ex bad
14.00 Förbereda häst inför
dagens andra ridpass
14.30 Ridpass – två grupper
16.00 Hästskötsel, och sedan rider vi ut hästarna till hagen. Därefter mockar vi och ser till att det är rent och snyggt i boxar och stall inför nästa dag. 
17.30 Middag och kvällsaktivitet
21.00 Kvällsmacka och hästsnack inför läggdags
22.00 Tyst och släckt
 - för att orka nästa dag
 
Övernattningslägrets första dag, måndag, startar med ankomst och inkvartering från klockan 14.00. Efter en samling och hästutdelning rider vi ett första pass för att se om häst- och gruppindelning fungerar. Du behåller därefter ”din lägerhäst” hela veckan, förutsatt att allt fungerar.

Den sista dagen, fredag (torsdag för hopplägren), avslutas med en uppvisning där vi visar upp veckans förvärvade färdigheter klockan 14.00. När hästarna rids ut till hagarna en sista gång, bjuder vi på fika i klubbstugan. Med utcheckning från rummen och alla avskedskramar beräknar vi att avsluta sista dagen klockan 16.30. 

Dagridläger

På våra dagridläger rekommenderar vi att du är 8 år och uppåt för att få ut så mycket som möjligt av dina lägerdagar. Du kan rida självständigt i skritt och trav.

Dagridläger innehåller både uteritter och pass på ridbanan, och vi anpassar nivån efter deltagarna.

På våra dagridläger tar vi emot 12 deltagare.
 
Våra dagridläger är 3 eller 4 dagar långa:

Dagridläger 1, 4-7 juli 2022 (3,5 dagar), startar på måndagen klockan 13.00 med samling och tilldelning av hästar. Den sista dagen, torsdag, avslutas med märkestagning.

Dagridläger 2, 8-10 juli 2022 (2,5 dagar), startar på fredagen klockan 13.00 med samling och tilldelning av hästar. Den sista dagen, söndag, avslutas med märkestagning.
 
Så här kan en dag på dagridläger se ut:
08.00 Samling i stallet. Därefter rider vi in hästarna från hagen, och fortsätter med hästskötsel och förberedelser inför förmiddagens ridpass.
9.00 Grupp 1: Hästkunskapslektion, praktisk teori. Grupp 2: Ridpass
10.00  Grupp 1: Ridpass. Grupp 2: Hästkunskapslektion, praktisk teori. 
11.00 Hästskötsel
11.30 Lunch därefter lunchaktivitet t ex bad
13.30 Förbereda häst inför dagens andra ridpass
14.00 Grupp 1: Hästkunskapslektion, praktisk teori. Grupp 2: Ridpass
15.00  Grupp 1: Ridpass. Grupp 2: Hästkunskapslektion, praktisk teori.
16.00 Hästskötsel, och sedan rider vi ut hästarna till hagen. Därefter mockar vi och ser till att det är rent och snyggt i boxar och stall inför nästa dag. 
17.00 Slut för idag

Dagridlägrets första dag (måndag för 4-dagarslägren, fredag för 3-dagarslägren) startar klockan 13.00 med ankomst och tilldelning av förvaringsskåp. Efter utdelning av hästar rider vi ett första pass. Du behåller därefter ”din lägerhäst” hela lägret, förutsatt att allt fungerar.

Den sista dagen (torsdag för 4-dagarslägren, söndag för 3-dagarslägrenavslutas med märkestagning. Vi beräknar att avsluta sista dagen klockan 16.30. 

Minidagläger

Våra minidagläger vänder sig till barn från 4 år.

Du väljer om du vill boka förmiddagsläger (9.00-12.00) eller eftermiddagsläger (13.00-16.00), och lägret är 2 dagar långt.

Du som förälder är också välkommen att vara med om du och ditt barn önskar det. På dessa läger har vi även förmånen att ha hjälp av våra duktiga stallvärdar som finns med som ett stöd i den omfattning som ditt barn behöver.

På våra minidagläger har vi 10 deltagare, och vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper. Våra instruktörer är erfarna och utbildade, och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem.
 
Störst fokus ligger på att deltagarna lär känna hästen och dess beteende, och man får också lära sig hur man förbereder en häst för ridning.
 
Ridning ut i naturen eller på ridbana/ridhus beroende på väder. 1 ridpass per dag.

Så här kan en dag på minidagridläger (förmiddag) se ut:
09.00   Samling i stallet – tilldelning av häst och stallvärd
09.15 Hästskötsel samt för-bereda häst inför ridning       
10.00   Ridning
10.45   Hästskötsel efter ridpass
11.15   Slutsamling där vi ”pratar häst” samtidigt som vi fikar
12.00   Tack för i dag

Så här kan en dag på minidagridläger (eftermiddag) se ut:
13.00   Samling i stallet – tilldelning av häst och stallvärd
13.15 Hästskötsel samt för-bereda häst inför ridning       
14.00   Ridning
14.45   Hästskötsel efter ridpass
15.15   Slutsamling där vi ”pratar häst” samtidigt som vi fikar
16.00   Tack för i dag

Familjeridläger

På våra familjeridläger vänder vi oss till den hästintresserade familjen! 

Familjeridlägret startar med ankomst på fredag till lunch och avslutas på söndag efter lunch.

På familjeridlägren utformas innehållet efter deltagarnas önskemål. Det betyder att alla inte behöver ha häst- och ridkunskaper på samma nivå. Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper, och delar in i grupper efter utbildningsnivå.

Vi välkomnar 12 deltagare på varje familjeridläger.

Möjlighet till övernattning ingår självklart. Vi har dock ingen husmor på natten, och dagens gemensamma aktiviteter avslutas ca 18.30. 


Så här kan ett familjeridläger se ut:

Fredag
12.30  Ankomst - incheckning
13.00 Lunch och upprop samt introduktion och tilldelning av hästar för lägret
14.00  Hämta in hästar från hage
 – visitation och hästskötsel inför
första ridpasset
15.00  Ridpass i mindre grupper,
hästskötsel samt utsläpp av hästar och städa undan i stallet
17.00  Middag
18.30  Slut för idag

Lördag
08.00   Frukost finns serverad i matsalen
08.30  Hämta in hästar från hage
 – visitation och hästskötsel inför
första ridpasset
09.30  Ridpass i mindre grupper
13.00  Lunch och teori
14.30  Ridpass i mindre grupper,
hästskötsel samt utsläpp av hästar och städa undan i stallet
17.00  Middag
18.30  Slut för idag

Söndag
08.00   Frukost finns serverad i matsalen. Utcheckning av ev. rum innan vi börjar dagens aktiviteter
08.30  Hämta in hästar från hagen – visitation och häst-skötsel inför dagens ridpass
09.30 Ridpass i mindre grupper
12.00 Lunch och slutsummering
av helgens erfarenheter
13.30 Sluttid för läger

Kvällsridläger

På våra kvällsridläger vänder vi oss till dig som har kommit en bit i din ridutbildning.

Vi tränar mot dressyr/hoppning, och du hanterar hästen självständigt samt rider självständigt i alla gångarter.

På dessa läger tar vi emot 6 deltagare.
 
Kvällsridläger innehåller ett ridpass per kväll, samt fika och teori.

Så här kan en dag på kvällsläger se ut:
17.00 Samling i klubbstugan. Därefter rider vi in hästarna från hagen, och fortsätter med hästskötsel och förberedelser inför kvällens ridpass.
18.00 Ridpass      
19.30 Hästskötsel och utsläpp av hästar
20.00 Fika och teori
21.00 Slut för idag

Våra hästar och ponnier
Vi har B-, C- och D-ponnyer och stora hästar, sammanlagt tjugofem ridskolehästar, som arbetar hos oss på Vigelsjö Ridskola. Våra hästar gör ett fantastiskt jobb. Vi har trygga och lämpliga hästar som är utbildade för sina arbetsuppgifter. Du kan läsa mer om våra hästar här.
 
Vill du ta med dig din egen ponny/häst
går det bra efter överenskommelse med oss. Hästen ska vara fullt frisk och vaccinerad mot influensa. Den ska fungera i grupp med andra och orka gå två lektioner/dag, samt ha en lämplig utbildningsnivå för det läger du ska vara med på. Du får tillgång till utebox/box och rasthage. Du behöver ta med foder till din häst själv. Priset är detsamma som om du rider på en av våra hästar. Självklart gäller samma regler vid ridning och hantering för dig som har egen häst som för deltagare på ridskolehäst.

Ridningen

Alla pass rids i mindre grupper, 6-8 elever. Ridningen sker både på ridbana/ridhus och i naturen. När vi träffat alla lägerdeltagare delar vi ut hästar, och har sedan provridning för att se om hästfördelningen fungerar eller om vi behöver göra något byte. Du behåller därefter din häst hela lägret förutsatt att allt fungerar.
Utrustning och checklista
Hjälm används vid all ridning, ryttare under 18 år ska även ha skyddsväst. I hoppning är skyddsväst obligatorisk oavsett ålder. Övrig utrustning består av långärmad tröja, handskar och ridsko/stövel med klack. Deltagare upp till 13 år ska bära hjälm vid all hästhantering.

Boende och mat
På våra övernattningsläger bor du tillsammans med ridläger-kompisarna och husmor i ridskolans klubbstuga. Här har vi 16 sängplatser fördelade på fyra rum på klubbstugans övervåning. Sängarna är utrustade med madrass, täcke och kudde. Lakan och påslakan tar du med dig. På nedervåningen har vi vår matsal, samt omklädningsrum utrustade med fyra duschar och två toaletter, varav en är FU-anpassad. Här finns även förvaringsskåp, där du har dina ridkläder när vi inte är i stallet.
 
Att bo borta är inte alltid så lätt, med olika vanor, hemlängtan, att hålla sams med sina kamrater m.m. För att alla ska trivas har vi några enkla regler kring boende. Alla ska vara på sina rum 22.00 och ljudnivån därefter ska vara låg, så att de som vill sova har en möjlighet till det. Klockan 23.00 ska det var helt tyst. Flera deltagare bor i samma rum, och alla hjälps åt att plocka undan och städa sina rum varje dag. Ridkläderna förvaras på nedervåningen i tilldelade skåp. Husmor finns på plats från middagen och hela natten, och under hela lägervistelsen finns alltid någon vuxen ledare på plats.

Alla har vi olika vanor och smak vad gäller mat, men ingen har hittills under åren varit hungrig på våra läger. Allergier och annan specialkost meddelas vid anmälan. Frukosten serveras i matsalen med fil, flingor, choklad, te, juice smörgåsar m.m. Till lunch och middag serveras vanlig husmanskost tillagad av vår husmor. Salladsbord och smörgås finns till alla måltider. Under för- och eftermiddagen finns frukt och saft framme till ryttarna. Om du fortfarande skulle känna dig hungrig på kvällen erbjuder vi även kvällsfika.  
 
I KaffeSpiltan kan du handla glass, dricka, godis m.m. Du sätter in dina pengar vid ankomst, och det som finns kvar hämtar du ut innan du åker. Vi vill inte ha pengar eller andra värdesaker på rummen.

Mobiltelefon och värdesaker
Under de tider som vi har ridlektion och är i stallet är huvudregeln att inte ha med någon mobiltelefon. Dessa lämnas in till husmor under frukosten. Både för att undvika att man tappar bort sin mobil men även för fokus på ”här och nu”. Vi kan inte ta ansvar för värdesaker, t ex kamera, mobiltelefon mm förutom i de fall det lämnats in till husmor för förvaring. Telefon finns självklart på ridskolan för att ringa hem för den som önskar det.


Uppgifter

Ridklubben Norrtälje Ryttare

Adress:
Vigelsjö Gård 761 52 NORRTÄLJE

Telefon:

Mobil:

Fax:

E-post:
ridskolan@ridklubbennorrtaljeryttare.se

Hemsida:
http://www.ridklubbennorrtaljeryttare.se

Arrangör:
Ridklubben Norrtälje Ryttare

Ridlägeransvarig:
Erika Örling